неділю

Ще один прийом критичного мислення та поради щодо його використання.
Прийом критичного мислення «ЗаХіД» можна адаптувати до індивідуальної, парної чи колективної роботи. Це візуальний упорядник, який допоможе учням організувати інформацію до, у процесі та після вивчення конкретної теми. Такий підхід використовується на початку тематичного блоку, для активації набутих раніше знань та для контролю засвоєння матеріалу.
28 вересня виповниться 100 років з Дня народження Василя Сухомлинського, людини, яка своє життя присвятила вихованню молодого покоління. Якщо ви плануєте провести урок чи виховну годину, то ми пропонуємо вам ознайомитися з корисними методичними розробками вчителів з усієї України.
Вправа «Акваріум» є способом навчити критично мислити.
 Її можна залучати й у процесі вивчення поточної теми. Ми вже писали про прийом критичного мислення «Дискусійне кафе», де доцільно використати саме такий формат роботи. Якщо коротко, то обговорення певної теми має проходити серед учнів, які сидять колом. Вони є «рибками» в «акваріумі». Решта класу стоїть за спинами речників та уважно слідкує за перебігом розмови. У процесі реалізації прийому ролі можуть змінюватись.
Вправа допоможе навчити робити висновки з урахуванням точки зору співрозмовників, покаже, як переосмислити власні думки після отримання нової інформації. Ця стратегія особливо корисна, коли потрібно залучити до бесіди увесь клас та важливо налагодити продуктивну комунікацію серед школярів. Вправа може стати опорною точкою, підготовчим етапом виконання більш складного завдання. Це дієвий інструмент, який здатен навчити ефективно дискутувати.